5de KDC Denderleeuw nam PROS over

Het is meer dan een gewoonte, noem het een traditie. Eentje die liefst niet verloren gaat zelfs. PROS (regio Brakel) die een klas uitnodigt om radio te maken. Niet om zomaar wat rond te kijken in de studio en groetjes te doen via de zender. Integendeel de leerlingen zijn tegelijk formatbedenker, producer en presentator. Enkel de techniek is in handen van een medewerker van de lokale zender.

Gisteren, woensdag 10 mei was het de beurt aan de leerlingen van het vijfde leerjaar van het KCD in Denderleeuw. Hun uitzending hadden ze vakkundig en met veel bravoure voorbereid in de klas. Voor de gelegenheid werden de leerlingen onderverdeeld in diverse groepjes. Om beurt mochten die een kwartier lang hun ding doen. Zo moesten luisteraars onder andere op zoek gaan naar een ‘mysterieuze’ persoon.

De leerlingen hadden ook een radiocommercial bedacht, en de Denderleeuwse schepen van Onderwijs Jan De Nul werd geïnterviewd. “We hebben hem vragen gesteld over zijn moeder, want alles draaide rond Moederdag”, lieten Chloë (10) en Hayden (11) optekenen bij HLN.

Luc Simon (leraar): “We hadden het in de klas op dezelfde manier geoefend als ze het hier in de studio brengen. De leerlingen leren hierdoor veel bij op gebied van spreken, lezen. Het was best leuk om radio te maken, maar het was wel veel werk om alles in elkaar te steken. Chapeau voor de radiomakers. Het was ook wel spannend omdat we op het laatste moment nog iets hadden veranderd om een klasgenoot een gelukkige verjaardag te wensen. Of het voor herhaling vatbaar is? Ja, zeker!”