Op 15 december 1979 ging in Denderhoutem een jeugdhuis van start onder de naam “Jeugdhuis ‘T HOF”. Er werd daar al vlug geluisterd eind 1979 naar (piratenzender) Radio El Pirato in en om Denderhoutem (uitzendend vanuit de Advocaat De Backerstraat op 101.8 FM). Het was een initiatief van verschillende radio-freaks uit de streek want na de stopzetting van de zeezender Radio Mi-Amigo was er in het radio landschap in Vlaanderen toch een soort van leegte ontstaan.Alleen de publieke (openbare) radio’s van de toenmalige BRT (met hun monopolie) zorgden voor de muziek via de ether (BRT 1-BRT2 en BRT 3.
De zender van El Pirato met een zeer beperkt vermogen (5 tot 7 Watt)
die in de streek heel wat succes had werd echter in beslag genomen op 23 juli 1980 door het gerecht want er werd in feite illegaal uitgezonden.
Maar her en der in Vlaanderen werden nieuwe piratenradio’s in het leven geroepen en het gerecht trad minder om minder op om deze radio’s ‘in beslag te nemen’. Verschillende jongeren uit de streek soliciteerden ondertussen bij de diverse radio’s in de regio (Radio Saturnus/Radio Ternat/ Radio Del Sol) om ook radio te gaan maken. Want in en om Brussel (met ontvangst in een groot gedeelte van Vlaanderen) waren al verschillende radio’s van start gegaan zoals Radio Capital en Radio Contact (om er twee van op te noemen) met vrij veel succes.
Eduard De Schrijver uit Denderhoutem nam zelf het initiatief om ook een lokale (toen nog Vrije radio genoemd) op te starten én met succes in Denderhoutem.
Op 7 februari 1982 was het dan zover. Radio Atlantis, later Radio P.R.O.S (toen de radio een wettelijke vergunning kreeg) ging de lucht in onder de financiën van Eduard De Schrijver, alias Lambic met een zestal DJ’s. Het eerste bal werd in een bomvol casino van Denderhoutem gegeven. Maar liefst 28 zangers uit Vlaanderen en Wallonie maakten hun opwachting. Ondertussen waren er al 18 DJ’s bij het radiostation werkzaam.
De allereerste sticker
Begin 1983 werd de mast van 21 meter verhoogd en begin 2000 zelfs tot 33 meter. Radio Atlantis Denderhoutem kreeg trouwens ook af te rekenen met haatgevoelens van collega zenders. De mast werd zelfs eens gesaboteerd en viel op het huis vlak tegen de locatie.
De allereerste lidkaart, toen nog onder de naam van Atlantis
In 1990 werd radio ATLANTIS omgedoopt dus als Radio P.R.O.S.De naamsverandering moest destijds door een wet tegen de ketenvorming. Het vierletterwoord staat voor “Populaire Regionale Omroep Stichting”. Bij nader inzien heeft deze wet nauwelijks iets aan de ketenvorming gedaan, integendeel. Weinig radio’s zijn nog onafhankelijk. Wist u trouwens dat Radio PROS in 2004/2005 verkozen tot tweede beste lokale radio in Vlaanderen en zelfs nr. 1 in Oost-Vlaanderen bij RadioVisie In de Benelux staat P.R.O.S. op een mooie zesde plaats. Met ruim 500 sponsorende gezinnen (leden) , vele adverteerders en een groot aantal luisteraars is PROS als oldieradio (én ook met een hart voor het Nederlandstalige muziek en beginnende Vlaamse artiesten) zeker een begrip geworden in het uitzendgebied én ver daarbuiten.
Op 2 januari 2013 werd definitief verhuisd naar de nieuwe locatie in Heldergem. Precies om 18 uur gingen de uitzendingen daar van start. Ook de bestaande mast werd afgebroken op den Anderenbroeck en werd geplaatst op de van de radar site van de gemeente Haaltert (zie foto hieronder). Er werd vanaf dat moment tevens gewerkt met een straalverbinding tussen de studio en de zender. De verhuis verliep vlekkeloos en op geen enkel moment werden de bestaande uitzendingen onderbroken tijdens de verhuis!
Tenslotte werd ook nog wat gedaan aan de kwaliteit van de uitzendingen van Radio PROS want op 3 april 2013 werden de mono uitzendingen vervangen door de moderne stereo!
U kan PROS wereldwijd besluiteren via lifestream www.radiopros.be