Het ei van radio PROS : Lokale radio vier weken lang terug op FM

Even was er twijfel bij de redactie in welke rubriek dit bericht thuishoort. ‘Lokale Helden’ is de plek waar alle nieuws rond en over… lokale radio terecht komt. Tot voor 1 januari 2018 had ook PROS er zijn vaste stek. Maar voldoet het Heldergemse station nog wel aan die ‘plaatselijke’ voorwaarde? Programmatorisch uiteraard wel. Want PROS klinkt nog steeds zoals voor de diefstal van hun FM-frequentie. Puur technisch is het station echter wel wereldwijd te ontvangen. De vraag blijft of dit een opwaardering dan wel een degradatie is?

PROS is niet enkel daarom een ‘geval apart’. Het station was en is één van de meest ingebedde lokale radio’s van Vlaanderen. Niemand die ook maar durfde vermoeden dat ze hun FM-erkenning zouden kwijtraken. Toen dit toch gebeurde werd even gevloekt, geslikt en gezucht maar al snel werden alle hens aan dek geroepen om de doorstart als webradio tot een succes te maken. Wat het inmiddels ook is geworden.

Kermisradio wordt ook lenteradio

In tegenstelling tot vele andere lokale zenders die door het verlies van hun FM-licentie noodgedwongen doorgingen als webradio, is PROS er wel in geslaagd om enerzijds in de actualiteit te blijven en anderzijds mede daardoor veel luisteraars aan zich te binden. Niet zelden zijn er pieken tot zeshonderd luisteraars via de diverse streams. Een aantal oren waar zelfs lokale radio’s mét een FM-frequentie van dromen.

Eén en ander heeft uiteraard ook te maken met de verkoop van de juiste ontvangers door PROS zelf. En met de financiële steun van de gemeente Haaltert die minder bedeelden tegemoet komt bij de aanschaf van een digitaal toestel. Zo werden er gisteren weer tachtig exemplaren aan de man/vrouw gebracht. Daarvoor worden zogenaamde ‘ophaaldagen’ in het lokale radio-praathuis gehouden. De toestellen van het prima merk Lenco gaan voor 60,00 euro van de hand. Indien nodig gaan PROS-medewerkers ze bij de kopers thuis zelf installeren.

Twee keer twee weken

Maar ondanks de vele digitale luisteraars is en blijft een deel van de regio verstoken van het vertrouwde PROS-geluid. Niet iedereen heeft een internetverbinding, toch essentieel om de zender te kunnen ontvangen. Daarom keert PROS terug op FM. Tijdelijk weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf 1 mei aanstaande tot en met de 28ste van diezelfde maand is men te beluisteren in de Heldergemse regio op 97.7 FM dankzij de bekende evenementenvergunning. Zoals de benaming het inhoudt, wordt deze tijdelijke vergunning toegekend om een lokale gebeurtenis te ondersteunen.

Daarom wordt de terugkeer van PROS in de analoge ether ingedeeld in twee periodes waar van alles gebeurt. Aaneensluitende weken bovendien. Het ei van PROS, als het ware. De eerste twee weken wordt er ‘kermisradio’ gemaakt (kermis in Haaltert en Moederdag), de volgende weken wordt dat ‘lenteradio’ (kermis Heldergem). De terugkeer op FM wordt ingezet met de traditionele ‘Dag van het Nederlandstalige lied’.  Op 1 mei te beluisteren tussen 06:00 en 20:00 uur. Luisteraars kunnen hun vijf favoriete nummers trouwens hier doorgeven. Zaterdag jongstleden 7 april, kregen de terrasmeubelen alvast een grote beurt, want er wordt opnieuw veel volk verwacht in en aan het PROS Praathuis tijdens de komende evenementen-uitzendingen. 

Klik op foto voor meer :