Muziekmozaïek en het Eurovisie Songfestival van toen !

Ook Radio PROS gaat nog even de sfeer opsnuiven in de (platen) geschiedenis van het Eurovisie Songfestival.

Tijdens het donderdagavond programma ‘Muziekmozaïek’ tussen 18 en 20 uur (met Pieter Van Banden) keren we nog eens terug naar de tijd dat het liedjesfestival enorm populair was. Waar iedereen naar opkeek en er geen volk meer was te zien op straat ,de zaterdagavond van uitzending (op radio en TV) en er bovendien nog live gezongen werd ook en…in de eigen moedertaal. Dikwijls met orkest en zelfs een eigen dirigent (herinner u voor België Francis Bay en Henri Segers). En dat allemaal zonder veel toeters en bellen zonder veel rook en ander geroep …de boem boem (en soms bommen en granaten) moesten dus nog uitgevonden worden voor het EVS podium. Tot 1971 zelfs nog in zwart-wit op onze (toen nog)BRT.

We beperken het afstoffen van de plaatjes echter tot het vorige millennium (we stoppen in 1999)


En neen, niet alleen de overwinnaars worden losgelaten op de luisteraars want dikwijls werden andere liedjes merkelijk populairder (en verkochten veel beter) in het jaarlijkse gebeuren dat van start ging in 1956 en wel in Lugano (Zwitserland).
Aanvankelijk mochten heel in den beginne (zo begon alles) van het festival de artiesten zelfs twee liedjes ten gehore brengen. Maar…die gaan we u besparen ! We gaan het gezellig houden.
 
Natuurlijk gaat er ook veel aandacht naar de ‘Ollandse’ inzendingen om onze eigen ‘Vlaamse’ uitvoeringen niet te vergeten. Uiteraard werpen we ook een blik op de inzendingen van onze Waalse broeders. 
 
Belangrijk om weten is ook dat we de luisteraars niet gaan belasten met (wat) te veel commentaar, de muziek staat hier centraal!
 

Hoor je graag nog eens die ‘oude plaatjes’ zonder veel praatjes? Luister dus naar ‘Muziekmozaïek’ op donderdagavond 13 mei (Hemelvaartdag) en op donderdagavond 20 mei (net voor de 2e halve finale van het EVS) tussen 18 en 20 uur.