Waardebonnen sterilisatie/castratie huiskatten zijn er weer / Haaltert

Waardebonnen sterilisatie/castratie huiskatten zijn er weer

Elk jaar stelt lokaal bestuur Haaltert 100 waardebonnen van 25 euro ter beschikken van de inwoners om huiskatten te laten castreren of te steriliseren. De helft van de bons voor 2021 werd ter beschikking gesteld in februari, de andere 50 bons kunnen afgehaald worden vanaf 1 september bij de dienst Leefmilieu.

Elk gezin kan 1 kattenbon afhalen aan de balie in het gemeentehuis op vertoon van zijn of haar identiteitskaart. Hiervoor maak je best een afspraak door te bellen naar 053 85 86 06. Met de bon kan je terecht bij een dierenarts naar keuze. 

Phaedra Van Keymolen, schepen van leefmilieu

“De bedoeling van de verplichte sterilisatie is om een einde te maken aan de overpopulatie van katten. Het zijn in de 1ste plaats ook de katten zelf die het slachtoffer zijn van hun overpopulatie. Op dit moment is er een groot onevenwicht: duizenden katten per jaar worden geëuthanaseerd omdat er meer in asielen terechtkomen dan dat er geadopteerd worden. Verplichte sterilisatie is dan ook de enige maatregel die kan leiden tot een evenwicht in de kattenpopulatie en dat is goed voor mens en dier.” 

Zwerfkattenplan

Deze actie maakt deel uit van het zwerfkattenplan. Het lokaal bestuur wil het aantal zwerfkatten terugdringen en onder controle houden. Zorgen dat er geen nestjes ongewenste kittens gedumpt worden op straat is daar een onderdeel van. Daarom wil Haaltert gezinnen de kans geven om hun kat te laten castreren of steriliseren. Ondertussen is het steriliseren/castreren van kittens zelfs verplicht.

Daarnaast worden zwerfkatten gevangen om ook gesteriliseerd of gecastreerd te worden. De katten die daarna opnieuw worden uitgezet, worden door ons gevoederd aan de schuilhuisjes voor zwerfkatten.

Sterilisatie/castratie verplicht

Alle kittens moeten voor ze 6 maand oud zijn, gesteriliseerd of gecastreerd worden. Ook alle katten die verhandeld of overgedragen worden, moeten gesteriliseerd of gecastreerd worden.

Group homeless cats under a concrete bench in sea port